Vuoden valkoinen hanaviini: Tausendhügel Dry Riesling 2015

Tausendhügel Dry Riesling hanapakkaus 2015

535478, Alkon tuotesivu
Valkoviini / Qualitätswein Rheinhessen / Saksa
Arcus
Riesling
32,90 € (3 l)
 

Hedelmäisen herkullinen saksalainen

Viini on puhdaspiirteinen ja napakka. Eksoottisia hedelmiä ja punaisia omenoita muistuttava tuoksu on nuorekas ja avoin. Sitrusmaiset hedelmähapot nostavat veden kielelle. Jälkivaikutelma on rapsakka ja hedelmäisen herkullinen.


Valintaperusteet

Hanapakkausten suosio on noussut vuosi vuodelta, niin meillä kuin maailmalla. Siksi oli mielestämme korkea aika valita myös vuoden parhaat hanaviinit.

Viinit on arvioitu tutuin kriteerein: arvostettuja ominaisuuksia ovat teknisen laadukkuuden ja puhtauden lisäksi tasapainoisuus viinin eri elementtien välillä. Lisäpisteitä viini voi saada luonteikkuudestaan.

Näiden lisäksi Vuoden hanapakkausvalintoihin vaikutti myös se, miten monikäyttöisiä ne ovat. Hanapakkausten kun toivotaan taipuvan niin seurusteluun kuin monia makuja sisältävän noutopöydän seuraan.

Hanapakkauksen etuna pulloihin verrattuna on se, että avaamisen jälkeen viiniä voi nauttia muutaman viikon ajan viinin siitä kärsimättä. Viinipussi kun pienenee sitä mukaa kun sieltä lasketaan viiniä ulos. Näin happi ei pääse pussin sisään pilaamaan viiniä.

Toisaalta hanapakkauksia ei ole tehty varastoitavaksi. Pussin materiaalit päästävät jonkin verran happea läpi, mikä aiheuttaa viinin oksidoitumisen silloinkin, kun pakkausta ei ole avattu. Tuottajat suosittelevatkin, että hanaviinit kannattaa nauttia vuoden kuluessa pakkaamisesta.

Laatikoissa myytävä viini on lähtökohtaisesti samaa kuin pulloissakin. Viini saattaa kuitenkin tuoksua ja maistua hieman erilaiselta, sillä esimerkiksi viineihin lisättävät rikkimäärät vaihtelevat pakkauksen mukaan. Lisäksi pussitettu viini kehittyy nopeammin kuin lasipulloon pakattu viini.

Saattaa myös olla, että merten takana tuotettu viini on pullotettu lähtömaassaan, mutta samasta erästä tehtävä hanapakkaus kuljetetaan isossa tankissa meren yli ja pussitetaan vasta lähellä markkinoita. Näillä on merkitystä viinin aromeihin ja makuun, vaikka lähtöerä olisikin ollut sama.

Arvioimme vuoden aikana Viinistä viiniin -kirjaa varten aistinvaraisesti kaikki Alkon vakiovalikoiman viinit. Parhaiden hanaviinien valintaa varten hankimme Alkon valikoimasta parhaat arviot saaneet tuotteet. Maistoimme viinit sokkona ja teimme päätöksen ennen viinin paljastamista.

Lähde: viinilehti.fi 

Katso tarkemmat tiedot Alkon sivuilta »

Katso muut viinit tästä »